10 jaar service-garantie

Eerlijk advies

advies tot realisatie

10 jaar service-garantie

Eerlijk advies

advies tot realisatie

Salderen in 2023

Wat is salderen nu?

Met zonnepanelen kun je geld besparen door de stroom die je opwekt. Het komt wel eens voor dat je zonnepanelen stroom opwekken die je niet direct gebruikt. De niet-gebruikte stroom die is opgewekt lever je terug aan het net. Jouw energieleverancier kijkt nu op jaarbasis naar het verbruikte stroom en het terug geleverde stroom, dit wordt dan met elkaar verrekend. Dit proces noemen we salderen.

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling zorgt er nog voor, dat de niet-gebruikte stroom dat is opgewekt voor 100% wordt weggestreept tegen jouw energieverbruik.

Als je bijvoorbeeld in de zomer 1000kWh meer stroom opwekt dan dat je verbruikt, zal deze stroom worden terug geleverd aan het net. Deze terug geleverde stroom wordt door jouw energieleverancier aan het einde van je (contract)jaar verrekend. Hierdoor zul je dus minder gaan betalen voor je energierekening.

 

De hoge prijzen voor stroom en de mogelijkheid om een verlengde periode voor 100% te salderen, zorgen ervoor dat het extra interessant is om de stap naar zonnepanelen nu te zetten!

Wat verandert er?

Het kabinet heeft eind 2022 besloten om de afbouw van de salderingsregeling uit te stellen met 2 jaar. In een eerder wetsvoorstel stond dat vanaf 2023 het salderingspercentage elk jaar met 9% zal afnemen. In het nieuwe wetsvoorstel is de afbouw aangepast naar begin 2025, hierdoor kun je nog langer profiteren van de voordelige salderingsregeling. Dit is goed nieuws voor klanten met zonnepanelen en geïnteresseerden die nog enigszins twijfelen over de aankoop van zonnepanelen.

Eigenlijk verandert er voor nu weinig aan de salderingsregeling die is aangepast. De belangrijkste verandering is dat nog tot eind 2024 gebruik kan gemaakt worden van de volledige salderingscapaciteit. Als je dit jaar nog een zonnepanelen installatie plaatst profiteer je nog 2 jaar langer van de volledige salderingscapaciteit. Hierdoor verdien je de zonnepaneleninstallatie nog versneld terug. Dit directe voordeel neemt gedeeltelijk af naarmate ook de salderingsregeling afneemt.

Bekijk hieronder een overzicht van de salderingspercentages in het nieuwe en het oude wetsvoorstel:

Kalenderjaar Percentage salderen nieuwe regeling Percentage salderen bij oorspronkelijke regeling
2022 100% 100%
2023 100% 91%
2024 100% 82%
2025 64% 73%
2026 64% 64%
2027 55% 55%
2028 46% 46%
2029 37% 37%
2030 28% 28%
2031 0% 0%

Blijven zonnepanelen wel interessant?

Ook tijdens en na de afbouw van de salderingsregeling zijn zonnepanelen een belangrijk onderdeel van het verduurzamen van je woning. Zonnepanelen stellen je namelijk in staat om zelf stroom op te wekken. Als je een groot gedeelte van zelf opgewekte stroom efficiënt kan gebruiken zul je veelal goedkoper uit zijn dan zonder zonnepanelen.

Het loont nu wél meer dan ooit om nog een zonnepanelen installatie te plaatsen. Hieronder leggen we uit waarom.

  • -Dalende aankoopprijzen: de prijzen van zonnepanelen hebben een dalende trend door de concurrentiestrijd tussen de producenten van zonnepanelen
  • Terugverdientijd is nu korter dan ooit: de huidige hoge stroomtarieven en het feit dat je nog voor 2 jaar 100% kan salderen, zorgen ervoor dat jij enorm kunt besparen op je energielasten – en dat de terugverdientijd kort is.
  • Goede kwaliteit zonnepanelen: Vanwege strengere eisen zijn zonnepanelen de afgelopen jaren sterk doorontwikkeld. De productontwikkeling van zonnepanelen zorgt ervoor dat je kunt profiteren van hoge kwaliteit en een lange levensduur van je panelen.
  • Toename waarde woning: de waarde van je woning stijgt door een zonnepanelen installatie. Ook hebben zonnepanelen op je dak hebben een grotere aantrekkingskracht voor potentiële kopers.

Kortom, het uitstellen van de afbouw van de salderingsregeling zorgt voor een verlengde periode dat je versneld je zonnepanelen kunt terugverdienen. Naarmate de salderingsregeling afneemt zal de vergoeding voor je terug geleverde stroom minder worden. Wanneer je terug geleverde stroom minder waard wordt; na het afbouwen van de salderingsregeling – dan zul je de zelf-opgewekte stroom besparend kunnen inzetten voor je eigen apparaten of voor de laadpaal van je elektrische auto.

 

Meer nieuws

Wat voor invloed heeft het weer op jouw zonnepanelen?